PENGARUH PENGETAHUAN DAN PERILAKU PEMILIHAN MAKANAN JAJANAN ANAK SEKOLAH TERHADAP KEJADIAN PENYAKIT DIARE DI SMA NEGERI 12 SERAM BAGIAN TIMUR - MALUKU

  • Donny Patty Program Magister Kesehatan Masyarakat Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Majapahit Mojokerto
  • Henry Sudiyanto Program Magister Kesehatan Masyarakat Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Majapahit Mojokerto
  • Mohammad Yusuf Alamudi Program Magister Kesehatan Masyarakat Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Majapahit Mojokerto
Keywords: Knowledge, behavior, snack selection, diarhe

Abstract

For School children, choosing low-quality snacks is a problem of major concern in society, especially foods that contain dangerous chemicals on the market. Canteens and food sellers at school are important agents that cause children to consume unthelthy food, which can cause diarrhea. This study was to determine the effect of knowledge and behavior in selection school children’s snack on the incidence of disease diarrhea in SMA Negeri 12 Seram Bagian Timur-Maluku. this is a quantitative study with a simple regression analysis design, the sample of the study was taken from class X Studens from two majors of science and social studies with a total of 48 people using a purposive sample technique. The independent variable in this study is the knowledge and behavior of choosing snacks and the dependent variable is the incidence of diarrhea. With the research instrument using a questionnaire. of the study showed that 23 respondents had very high (47,92%) 21 high (43,75%) 3 medium (6,25%) and 1 Low knowledge (2.0%) then in terms of behavior there were 17 respondents with very high (35,42) 23 high (47,92%) 7 medium (14,58%) and 1 behavior (2,08) and in the incidence of diarrhea there were 17 respondents in the categories very high (35,42%) 18 high (37,50%) 10 medium (20,83%) and 1 lo (2,08%).

Metrics

Metrics Loading ...

References

Almanfaluthi, M. L., & Budi, M. H. (2015). Hubungan antara konsumsi jajanan kaki lima terhadap penyakit diare pada anak sekolah dasar. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Kesehatan, XIII, 3.

Badan pengawas obat dan makanan Republik indonesia. (2016) .Kriteria Mikrobiologi Dalam Pangan Olahan. Peratur Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan Repoblik Indonesia.Jakarta: BPOM RI. Hal.4 – 54

GALUH, P. C. (2017). HUBUNGAN PENGETAHUAN MAKANAN SEHAT DENGAN PERILAKU JAJAN PADA ANAK SD MA’ARIF 1 PONOROGO TAHUN 2016.(STUDI KASUS DI SD MA’ARIF PONOROGO).

ARIANTI, D. (2020). Gambaran Pengetahuan Dan Sikap Tentang Makanan Jajanan Sehat Pada Siswa Smpn 4 Lubuk Pakam.

George, C. M., Perin, J., De Calani, K. J. N., Norman, W. R., Perry, H., Davis Jr, T. P., & Lindquist, E. D. (2014). Risk factors for diarrhea in children under five years of age residing in peri-urban communities in Cochabamba, Bolivia. The American journal of tropical medicine and hygiene, 91(6), 1190.

Hestiani, N. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi dengan Perilaku Pemilihan Makanan Jajanan Siswa Kelas X Program Keahlian Tata Boga SMK Negeri 1 Sewon Yogyakarta. Skripsi, Program Sarjana Universitas Negeri Yogyakarta. Yogyakarta..

Iklima, N. (2017). Gambaran pemilihan makanan jajanan pada anak usia sekolah dasar. Jurnal Keperawatan BSI, 5(1).

Maduretno, I. S., Wirawan, N. N., & Setijowati, N. (2015). Niat dan perilaku pemilihan jajanan anak sekolah yang mendapat pendidikan gizi metode ceramah dan TGT. Indonesian Journal of Human Nutrition, 2(1), 23-37..

Momongan, M. M. (2016). Hubungan Antara Status Gizi Dengan Prestasi Belajar Siswa Sma Negeri 7 Manado. Pharmacon, 5(2).

Notoatmodjo, S. (2003). Pendidikan dan perilaku kesehatan.

Pamungkas, U. L. (2017). Hubungan Kebiasaan Jajan Anak Dengan Status Gizi Anak Pada Usia Sekolah Di SDN Bibis Kasihan Bantul (Doctoral dissertation, STIKES Jenderal Achmad Yani Yogyakarta).

Nurbiyati, T. (2014). Pentingnya memilih jajanan sehat demi kesehatan anak. Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship (AJIE), 3(03), 192-196.

Nuryani, N., & Paramata, Y. (2018). Intervensi Pendidik Sebaya Meningkatkan Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Gizi Seimbang pada Remaja di MTsN Model Limboto. Indonesian Journal of Human Nutrition, 5(2), 96-112.

Pramono, A., & Sulchan, M. (2014). Kontribusi makanan jajan dan aktivitas fisik terhadap kejadian obesitas pada remaja di kota Semarang. Gizi Indonesia, 37(2), 129-136.

Nugroho, K. P. A., & Anggraheni, S. D. (2017). Persepsi Anak Usia Sekolah Terhadap Kesehatan Diri dan Upaya PHBS Di Kabupaten Boyolali. Media Ilmu Kesehatan, 6(3).

Al Rasyid, H., Santoso, S. A., & Araminta, M. P. (2018). Kadar lemak jajanan mahasiswa fakultas kedokteran Universitas Brawijaya. Indonesian Journal of Human Nutrition, 5(1), 1-10.

Salam, R. A., Hooda, M., Das, J. K., Arshad, A., Lassi, Z. S., Middleton, P., & Bhutta, Z. A. (2016). Interventions to improve adolescent nutrition: a systematic review and meta-analysis. Journal of Adolescent Health, 59(4), S29-S39.

Harsa, I. (2019). Hubungan Antara Sumber Air Dengan Kejadian Diare Padawarga Kampung Baru Ngagelrejo Wonokromo Surabaya (The Relationship Between Clean Water Sources And The Incidence Of Diarrhea In Kampung Baru Resident At Ngagelrejo Wonokromo Surabaya).

Diva, I. T. (2022). PENGARUH PENGETAHUAN DAN SIKAP DALAM PEMILIHAN MAKANAN TERHADAP PERILAKU JAJAN ANAK SELAMA PANDEMI COVID-19 (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Malang).

Sulistyadewi, N. P. E., & Masitah, R. (2020). Asupan Karbohidrat dan Lemak dari Konsumsi Makanan Jajanan Terhadap Status Gizi Pada Remaja. Jurnal Kesehatan Terpadu, 4(2), 52-56.

Talat, M. A., & El Shahat, E. (2016). Prevalence of overweight and obesity among preparatory school adolescents in Urban Sharkia Governorate, Egypt. Egyptian Pediatric Association Gazette, 64(1), 20-25.

Troeger, C., Blacker, B. F., Khalil, I. A., Rao, P. C., Cao, S., Zimsen, S. R., ... & Reiner, R. C. (2018). Estimates of the global, regional, and national morbidity, mortality, and aetiologies of diarrhoea in 195 countries: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. The Lancet Infectious Diseases, 18(11), 1211-1228..

Wawan A.Dewi M.Teori Dan Pengukuran Pengetahuan ,Sikap Dan Perilaku Manusia .Yogyakarta.2010.hal.11 World Health Organization, 2019. hhtps://Outrightinternational. org/ontent/world-health-organization di askes tanggal 20 juni 2021

Wijoyo, Y. (2013). Diare pahami penyakit dan obatnya. PT Intan Sejati, Klaten.,

Published
2024-02-21
How to Cite
Donny Patty, Henry Sudiyanto, & Mohammad Yusuf Alamudi. (2024). PENGARUH PENGETAHUAN DAN PERILAKU PEMILIHAN MAKANAN JAJANAN ANAK SEKOLAH TERHADAP KEJADIAN PENYAKIT DIARE DI SMA NEGERI 12 SERAM BAGIAN TIMUR - MALUKU. Hospital Majapahit (JURNAL ILMIAH KESEHATAN POLITEKNIK KESEHATAN MAJAPAHIT MOJOKERTO), 16(1), 110-116. https://doi.org/10.55316/hm.v16i1.994